Dobór pomiędzy kawą ziarnistą i kawą mieloną jest mniej więcej taki tak wybór pomiędzy herbatą liściastą, a taką woreczkowaną. Co będzie w środku? W sumie nie wiadomo, musimy opierać się na informacji, którą zapewnia nam producent. W jaki sposób więc dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?
kawa robusta
Kawa ziarnista – walory
W kawie w ziarnach dłużej konserwowany jest aromat. Wobec tego, jeśli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica i Robusta w zestawieniu 3:1) oraz zamierzamy z tej mieszanki korzystać przez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego rodzaju kawy wydziela się przy każdym mieleniu bez względu od tego, czy wykorzystujemy to mielenia:
• Młynka ręcznego
• Młynka automatycznego
W zależności od sposobu rozdrabniania pozyskujemy kawę o różnych wartościach. I tak dla mielenia automatycznego znacznie poprawniejsze są mieszanki arabica i robusta, zaś dla mielenie manualnego o wiele porządniej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się zupełnie inaczej w przypadku mielenia z użyciem kompetentnego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim wypadku mechanika scalona z delikatnością sprawia, że nawet w najwyższym stopniu elitarny rodzaj kawy nie traci na wartości wskutek użycia zaawansowanych technik pod ciśnieniem i zachowania specjalnej temperatury mielenia.
Kawa mielona – atuty
Kawa Jamajka Blue Mountain
Kawa mielona jest znakomitą opcją, jeśli nie mamy młynka do kawy ani nie używamy ekspresu ciśnieniowego, ale dalej zależy nam na należytej jakościowo kawie. Wówczas najszybszym sposobem jej uzyskania jest kupno kawy mielonej. Nadaje się ona zarówno na przygotowanie kawy zalewanej (takiej potrzebującej zaparzania) jak oraz do użycia w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy dosypać zmielonej kompozycji oraz po kilku minutach móc rozkoszować się rewelacyjną kawą.
W wyborze dobrej jakościowo kawy, zawsze wspomoże nam etykieta, na której w świetle krajowego prawa, powinna odszukać się cała lista składników towaru i sposób ich wykorzystania. Stale kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które często może nas zmylić.